Taş ve Kaya Düşmelerine Karşı Koruma Bariyerleri
Özellikle son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri taş ve kaya düşmesi riskini artırmaktadır. Taş ve kaya düşmelerinin tek sebebi iklim değişikliği ve doğa olayları değil, inşaat gibi mühendislik hesaplamalarında hataların yapılması, çalışma sırasında gerekli önlemlerin alınmaması, dikkatsizlik gibi nedenler de olabilmektedir.
Kaya düşmesi sıklıkla dik yamaçlardan, sivri uçlu dağ zirvelerinden, sulak kenarlardan, dik yapıya sahip falezlerden, dik ve aynı zamanda eğimli yüzeylerden farklı ebatlarda ve farklı şekillerde kaya parçalarının, yer çekimini de etkisi sonucu aşağı doğru hareketi ile şekillenir.
Kaya ve taş düşmesi serbest düşme, yuvarlanma, kayma gibi farklı şekillerde meydana gelebilir. Kaya düşmeleri hem maddi hem de ölümcül sonuçları beraberinde getirebilir.
Kaya düşmelerine karşı koruma sistemleri bakım, tasarım ve güvenlik açısından oldukça önem arz etmektedir.
Kaya bariyer sistemlerinin farklı kullanım alanları mevcuttur;
– Kentsel alanlar,
– Karayolları,
– Demiryolları,
– Maden alanları,
– Endüstriyel yapıların emniyeti ve güvenliği açısından kaya bariyerleri (çelik bariyer) kullanılır.
Geniş ve yüksek eğimli yüzeylerde veya yüzeysel önlemler almanın mümkün olmadığı alanlarda kaya tutucu bariyerler etkili bir çözüm yöntemi olarak tercih edilebilir.
Kaya ve taş düşmelerine karşı alınan önlemler farklı bileşenlerden meydana gelir. Bu nedenle bu önlemler sistem olarak adlandırılabilir.
Sistemler aktif ya da pasif sistemler olarak ikiye ayrılmaktadır.
– Basit tel ağ sistemleri, kaya bariyer sistemleri olarak sıralanan pasif sistemler kaya kütlesinden yüzeysel olarak kopan parçaların yüzey boyunca hareketinin kısıtlanmasında ve şevin alt kısımlarındaki yapının düşme olaylarından en az şekilde etkilenmesini, daha güvenli olmasını sağlar.
– Aktif sistemler ise şev yüzeyinde bulunan bir kaya kütlesinin kopmasını önlemek ve stabile kontrolünü sağlamak amacıyla kullanımı tercih edilen sistemlerdir.
Kaya ve Taş Düşmelerine Karşı Ekonomik Çözümler
Kaya tutucu bariyerler, taş ve kaya düşmelerine karşı ekonomik ve işlevsel çözümler sunarlar. Güçlü ve dayanıklı mühendislik çözümleri hem güvenliğinizi sağlar hem de zor durumlar karşısında hazırlı olabilmenize imkan sağlar.
İsviçre’de alanında uzman uygulayıcılar ile iş birliği yapılarak geliştirilen bariyerlerimizin kurulumu hızlı imalat süresi daha kısa ve en önemlisi de emniyetlidir.
GeoArt kaya bariyerleri EOTA onaylıdır ve Avrupa Teknik Onay Organizasyonu (EOTA), Avrupa Test ve Onay Klavuzu 27 (ETAG) uyarınca test edilip onaylanmıştır. GeoArt bariyer tasarımlarında çelik ya da esnek hangi dolgu malzemesinden üretilmiş olursa olsun düşme enerjisi, çarpma yüksekliği, düşme hızı, şev boyunca doğru noktanın tayini ve uygulama sırasında ortaya çıkabilecek problemleri mutlaka göz önünde bulundurur.
Bariyer tasarımında özel hesaplamalar ile en doğru malzeme seçimi gerçekleştirilir.